Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Καλό μήνα

Πρωτομαγιά σήμερα. Παρότι η άνοιξη κανονικά μπαίνει τον Μάρτη, για πολλούς πλέον η άνοιξη είναι τον Μάη. Λίγο οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, λίγο το ότι καθυστερεί να μας πιάσει αυτή η αλλαγή και να τη νιώσουμε στο πετσί μας, ο Μάης αν όχι η αρχή είναι σίγουρα η καρδιά της άνοιξης.

Η άνοιξη συνδέεται με το "ανοίγω". Ανοίγουν τα φυτά, η φύση και οι καρδιές μας (αυτό που λέμε "μας έπιασε η άνοιξη"). Μήπως θα έπρεπε να ανοίξουμε κι εμείς ως άνθρωποι με αυτή την ευκαιρία; Η πρωτομαγιά ως μέρα με τα ιστορικά γεγονότα που θυμίζει φωτίζει την κοινωνική πλευρά αυτού του ανοίγματος. Καλό θα ήταν να το θυμόμαστε και να δούμε πόσο πίσω έχουμε έρθει κοινωνικά και εργασιακά κάνοντας αυτή τη μέρα απλά μια εκδρομή. Όποιος θυμάται, όποιος διαβάζει και όποιος βλέπει τι γίνεται γύρω του καταλαβαίνει. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη πρωτομαγιά, χρειαζόμαστε μια νέα εργασιακή και κοινωνική άνοιξη. Κι ας ελπίζουμε ότι, αντί να το συζητάμε μόνο, θα κάνουμε κάτι γι'αυτό. Τίποτα δεν έρχεται μόνο του!

Παράλληλα, χρειάζόμαστε και ψυχολογική άνοιξη. Να ανοίξουμε τους εαυτούς μας στους άλλους, να ανοίξουμε τους εαυτούς μας σε εμάς τους ίδιους, να ανοιχτούμε σε νέες και παλιές συγκινήσεις. Να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, το στόμα μας και τις καρδιές μας, να ανοίξουμε τα ρημάδια τα κλειστά μυαλά μας μήηηηπως και με όλα αυτά τα ανοιχτά "παράθυρα" μπει λίγο φως και στις ζωές μας που τις έχουμε κρατήσει από συνήθεια στο ημίφως. Αλλά και αν αντί για φως μπει αέρας, μη φοβηθείτε! Ανανέωση είναι κι αυτή... Τουλάχιστον θα φύγει η σκόνη... Καλό μήνα να έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου