Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Στο εκλογικό μου κέντρο


Η κουρτίνα του παραβάν κλείνει. Η συνείδηση παραμένει ανοιχτή έστω και σε χαραμάδα όσο κι αν προσπαθώ να την κλείσω. Αρχίζω να ξεφυλλίζω τα χαρτιά που μου δώσανε. Χαζεύω τα ονόματα, τα πετάω σε πακέτα μέχρι να φτάσω εκεί που έχω αποφασίσει. Το βρίσκω. Δε νιώθω χαρούμενος. Σκέφτομαι πως ό,τι και αν κάνω θα πρέπει να απολογηθώ αργότερα στους νεότερους για την ψήφο μου, όποια κι αν είναι αυτή. Πετάω τα υπόλοιπα, διπλώνω το χαρτί και το βάζε στον φάκελο κουνώντας το κεφάλι μου αριστερά-δεξιά σαν κάτι μέσα μου να λέει όχι. Νιώθω αναγκασμένος, αλλά φταίω κι εγώ που επέτρεψα να με αναγκάσουν. Ψήφισα 2 φορές άκυρο που δεν ήξερα ότι τα τελευταία χρόνια μετράει για το πρώτο κόμμα όπως το λευκό και δεν το είχα μάθει παρότι ζω στην κοινωνία της πληροφορίας. Δεν μπορώ να ξαναψηφίσω άκυρο όπως θέλω. Πάω να ρίξω το φάκελο. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ψηφίζω κάτι που δε θέλω απλά επειδή θέλω κάτι άλλο λιγότερο. Πώς μια αρνητική ψήφος γίνεται θετική. Ρίχνω το φάκελο. Χαιρετάω και φεύγω. Διέπραξα ένα ακόμα έγκλημα κι όμως ακόμα μοιάζει με γιορτή. "Άντε, καλή ψήφο", ακούω να λέει ένας στο κινητό του καθώς βγαίνω από το σχολείο. Οξύμωρη ευχή σήμερα.

2 σχόλια:

  1. Δεν ισχύει ότι τα άκυρα προσμετρώνται. Δεν προσμετρώνται. Απλά όσοι ψηφίζουν άκυρο, λευκό ή απέχουν ευνοούν το πρώτο κόμμα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα βάσει νόμου δεν πάνε ούτε τα λευκά στο πρώτο κόμμα. Και γιατί αυτό; Γιατί αυτό ευνοεί το σχηματισμό αυτόνομης κυβέρνησης ακόμα και αν έχει μικρό ποσοστό. Χθες λοιπόν που η ΝΔ δείχνει να πήρε περίπου το 30%, η αποχή ήταν περίπου 40% και τα ακυρα-λευκα 1% σημαίνει ότι η ΝΔ πήρε χαμηλότερο ποσοστό συνολικά από όλο τον πληθυσμο που εχει εκλογικα δικαιωματα (και αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που έριξαν άκυρο ή λευκό και αυτοί που ψήφισαν κανονικά. Το σύνολο του πληθυσμού), αλλά το τελικό ποσοστό της βγαίνει μόνο από αυτούς που ψήφισαν έγκυρα (όυτε τα άκυρα, ούτε τα λευκά, ούτε η αποχή μπαίνει μέσα στο τελικό ποσοστό του κόμματος). Σκέψου ότι άμα τα άκυρα και λευκά ήταν περισσότερα θα είχε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό και άμα ήταν κάπου στο 20% (ακραία περίπτωση) τότε θα έκανε και αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί ουσιαστικα δεν θα είχε ψηφίσει εγκυρα ή καθόλου το 60% του πληθυσμου της χώρας που έχει δικαίωμα ψήφου και όλο αυτό το ποσοστό απλά θα αγνοούνταν στην ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πάνω που πήγαινα να τα γράψω εγώ... Έχει απόλυτο δίκιο ο προλαλήσας!!! Ευνοούνται από την αποχή, το λευκό και το άκυρο! Ευτυχώς γι' αυτό υπάρχει και η κοινωνία τής πληροφορίας ώστε να μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα Εθνικό Τυπογραφείο να κατεβάζουμε το σχετικό Φ.Ε.Κ. και να ενημερωνόμαστε με καθ' όλα έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή